Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Så här går det till i våra verkstäder…

Vill du se hur det går till? Om du tror att våra ringar, som så mycket annat idag, tillverkas av maskiner och robotar så har du fel. Många ringar tillverkas fortfarande för hand, av riktiga människor som använder traditionella gamla metoder som använts i årtusenden.

Vi börjar med en kort överblick över ringtillverkningsprocessen och börjar din interaktiva rundtur i verkstaden med smedens/juvelerarens arbetsbänk.

Klicka på respektive länk i bilden om du vill gräva djupare
i ringtillverkningsprocessens olika delar

Tom ring

En obearbetad ring dvs skenan av en ädelstensring - kallas på engelska ”blank”.
En obearbetad ring direkt från gjutformen,
bredvid en diamant

Till att börja med kommer vi att få en blank ring, utan diamanter och opolerad. Ringen kommer direkt från gjutformen och består av den legering du valt.

mätning av ringstorlek
"På bilden syns det verktyg
som används vid mätning och ändring av ringstorlek"
Ändring av ringstorlek

I nästa steg ändras ringens storlek. Vi använder oss av EU:s vanligaste mått för ringstorlek dvs. omkretsen, medan vissa länder i Europa anger ringmått i diameter istället. Och i England använder man sig av bokstäver som följer en alfabetisk skala. Så helt klart finns det variationer. Så här gör man för att räkna om diametermåttet till omkrets: diametern x pi (3.1416) = omkretsen.

När sen ringen fått sin rätta storlek är det dags att smycka den med gnistrande diamanter.

smeden med ett av sina verktyg
Klicka på bilden om du vill gräva djupare
i ringtillverkningsprocessens olika delar

Polering och rengöring

Nu är det dags för polering av ringen för att få den där glansiga spegellika ytan. Ska ringen ha en annan ytbehandlig som hamrad yta eller satinfinish så görs även detta nu. I det sista steget i tillverkningen, innan ringen är klar att sättas på ditt finger, kommer den noga rengöras.

Polering av en rings yta
"Polering av en ring"

Så nu efter poleringen rengörs ringen i ett ultraljudsbad innehållande bl.a. ammoniak och andra rengöringsmedel. Ultraljudsvågornas vibrationer skapar mikroskopiska bubblor som spricker mot ringen och på så sätt tar bort smuts och missfärgningar.

Hos oss kan du också skräddarsy din ring efter egen design. Läs mer om det på vår sida om skräddarsydda ringar. Vill du veta mer och få råd om våra olika metaller? Läs mer på vår sida om metaller och legeringar.


© 1999-2024 Kodega™