Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Verktyg och utrustning

Bänken - en smed tillbringar merparten av sin tid vid en och samma arbetsbänk. Ovanför bänken hänger alla de verktyg som används i smyckestillverkningen. Bänken är månformad med ett utskärning i mitten. Under denna utskärning hänger ett skinn, även kallad ”lemel”, där allt metallskrot från formning och polering fångas.

Så här ser en smyckesmeds arbetsbänk ut.
Den här bänken städades inför fotograferingen, normalt ser de mycket värre ut än så här...

”Mätsticka” - en konisk form som används för att mäta ringstorlekar. Ringen träs helt enkelt på konformen och faller sedan ner på den markering som anger ringens storleksmått.

mätsticka för storlekskontroll av ringar
Klicka på bilden om du vill
gräva djupare i ringtillverkningsprocessens olika delar.

Hammare - används till många olika ändamål i ringtillverkningen, bl.a. till den hamrade ytpoleringen på våra vigselringar. Det finns många olika slags hammare som alla används för olika ändamål.

Såg - används för att såga i ömtåliga metaller. Sågen har väldigt fina egg och en djup båge vilket gör det lättare att komma åt i trånga vinklar.

Filar - gjorda i stål och används för att forma metallen. Filarna finns i många former och storlekar. De större och grövre filarna används i förarbetet, för att forma metallen medans de mindre filarna används i slutet av ringtillverkningen. Vissa filar är idealiska för att nå mer svåråtkomliga vrår då de har en smal och vass ände.

Papper - olika grova slippapper rullas runt en pinne i trä, även kallad ”buff stick”, och används för att putsa ringen innan polering.

Glasögon och lupper - eftersom smeden måste kunna se väldigt små detaljer i smycket han tillverkar använder man sig av lupper. Glasögat är egentligen ett förstoringsglas som används som en monokel när smeden måste se små detaljer under en längre stund. Luppen använd för att snabbt kunna se en detalj t.ex. smyckestämpel på en ring. Vissa smeder använder sig av ett större bänkmonterat förstoringsglas med belysning.

hos smyckesmeden
Smeden tittar närmare på sitt verk genom ett förstoringsglas

Skjutmått - används för att få exakta mått. Man använder också speciella elektroniska mätstickor som kan mäta ända ner till en hundradels millimeter.

smyckesmedens verktyg
Klicka på bilden om du vill
gräva djupare i ringtillverkningsprocessens olika delar

Verktyg för steninsättning - för att förbereda steninsättningen används exempelvis borrar. För att sedan sätta i stenarna och slutföra processen används andra olika verktyg. För att ringen ska sitta stadigt på plats under tiden används ringklämmor och vaxpinnar och för att slipa upp verktygen används exempelvis Ankras oljestenar.

Låt oss också ta med dig på en kort översikt av hur ringprocessen börjar. Vi startar din interaktiva rundtur i vår verkstad vid smedens arbetsbänken.

 

© 1999-2024 Kodega™