Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Vanliga frågor

Produktfrågor

- Hur mäter jag min ringstorlek?

Vi kan skicka dig en gratis ringmätare som fungerar som ett justerbart bälte och mäter fingrets storlek. Läs mer under ansökan om ringmått för att ta del av denna service. 

Detta är en kostnadsfri tjänst och det kan ta några dagar innan ni får den på posten, exempelvis om beställningen läggs över en helg. Se även vår ringstorlekstabell för mer information och för att fastställa ditt ringmått.

- Vad händer om storleken på ringen är fel?

Vi erbjuder en Prova-på-Tjänst där du som kund kan beställa hem provringar från vårt släta sortiment och prova olika former och storlekar på våra ringar. Detta ger dig en större chans att hitta rätt storlek med oss innan du beställer hem den riktiga ringen än om du provar ringar i butik som kanske mäter på ett annat sätt än vad vi gör.

Är det så att ringen inte passar när du mottagit den eller om du behöver ändra storleken efter ett par år så kan vi ändra storleken på din ring för en mindre kostnad som täcker kostnaden för storleksförändringen samt leverans tillbaka till dig. Du kan läsa mer om denna tjänsten här.

- Vad är ringens vikt?

Varje ring har en uppskattad vikt på dess produktsida. Vi anser att det är en viktig detalj så att du som kund ska kunna jämföra ringar mot varandra. Vissa företag kan sälja billigare ringar, men oftast väger då dessa ringar mindre. Desto lättare de är, desto mindre metall är det som har används i ringen. Så var noga när du väljer!

- Jag är intresserad av en ädelstensring på er hemsida och undrar lite över bredden på den?

Ädelstensringar med kloinfattning, som exempelvis de flesta utav våra solitärringar, har en bredd på mellan 2,3mm - 2,5mm (på skenans undersida). Men med nästan alla solitärringar varierar bredden på skenan något runt stenen (bandet kan exempelvis smalna av runt stenen, se bild på den produkt du är intresserad av). Vissa utav våra solitärringar med princessslipad sten har en standard på 2,9mm - 3mm. Hör av dig till vår kundtjänst om du känner dig osäker.

- Är era ringar i vitt guld alltid rodiumpläterade?

Vi pläterar alla våra vitguldsringar eftersom denna metall oftasts har en ljus gul färg som syns igenom hela metallen beroende på hur mycket guld som har använts i vitguldsblandningen. Rodiumpläteringen fungerar även som ett skyddande lager samtidigt som den ger ringen en väldigt vit och snygg färg. Vi kan även plätera silverringar vid önskemål utan extra kostnad om detta har sagts till om vid beställningstillfället. En silverpläterad ring är hårdare än en opläterad silvering samt får en snyggare vit färg. Vi kan så klart även undvika att plätera en vitguldsring om du hellre vill ha den riktiga vitguldsfärgen.

- Finns det något nickel i era vitguldsringar?

Ringar i vitguld är guld legerade med andra metaller för att få fram den vackra färgen. Eftersom guld är gult blandar man alltså i andra metaller i legeringen såsom palladium, platina, silver och ibland även nickel. Hos våra leverantörer är nickel dock högst ovanligt. Vitguldsringar pläteras också med rodium vilket gör ringen mer hållbar etc (läs mer om detta under nästa fråga). Ju mer guld en legering innehåller desto gulare blir vitguldet. Våra ringar med 18 karat vitguld består av 75% guld och resten är palladium och en liten del silver. (De exakta proportionerna av palladiumet och silvret varierar något beroende på leverantör.) Om du skulle beställa en ring med 14 karat vitguld så kan den ibland innehålla en liten del nickel. Nickel i smycken kan orsaka allergiska reaktioner men när det gäller vitguld så hjälper rodiumpläteringen till att minska risken för detta. Dessutom är andelen nickel väldigt låg eftersom alla våra smycken som innehåller nickel har genomgått nickeltester.

- Jag är intresserad av en ring i Volfram (tungsten) men min storlek finns inte med. Kan ni ändå göra ringen i min storlek?

Tyvärr är de storlekar som är synliga på hemsidan de enda som våra volframringar finns tillgängliga i, detta är på grund av att metallen är såpass hård och svår att arbeta med. Vår verkstad har inriktat sig på ett visst antal storlekar samt modeller som de kan tillverka men de kan tyvärr inte heller skräddarsy, anpassa eller sätta ringarna med diamanter.

Om ni skulle tänka er titan eller zirkonium (finns även i svart) istället för volfram så är detta något som vi skulle kunna arbeta med istället då dessa metaller inte är lika svåra att arbeta med, men de har fortfarande väldigt hårda egenskaper. Kontakta oss om du har frågor angående en viss produkt, på vårt kontakta oss formulär.

- Vilket material ska man välja om man vill beställa en ring och de ska vara likadana som på hemsidan?

Vi använder oss oftast av provringar från verkstäderna i silver eller 9k vitt guld och även guldpläterade silveringar, för fotograferingen av våra produkter. Detta gäller dock inte våra titanringar, volframringar, zirkoniumringar samt stålringar. Kontakta vår kundtjänst för mer information om det produktnummer som du är intresserad av.

- Hur kan jag vara säker på att vigselringen matchar förlovningsringen?

Vi kan göra en vigselring speciellt för att passa din förlovningsring, men då krävs det att du skicka förlovningsringen till oss samtidigt som verkstaden gör utformningen. Denna service kostar lite extra, men har du köpt båda ringarna hos oss brukar vi kunna matcha profilen på vigselringen med förlovningsringen utan att du behöver skicka in ringen till oss. Vi har också en rad färdiga format (profiler) på våra ringar och vi erbjuder tjänster som kan hjälpa dig så att det blir rätt första gången. Vissa utav våra ädelstensringar har en "anpassad" skena för bästa passform tillsammans med en slätring. Kontakta oss för att få reda på mer!

- Kan vi få matchande/liknande ringar?

Ja, du kan alltid välja ringar som är lika i bredd (på skenan), med samma profil, samma form på eventuell sten och samma färg dvs metall. Vi erbjuder dessutom en tjänst som kallas "skapa ett matchande par" som du kan välja att klicka på efter att du hittar en ring du gillar.

- Vi har önskemål om att skräddarsy en ring. Gör ni det?

Vi hjälper dig gärna med att titta på de alternativ och möjligheter som finns och diskutera prisförslag för dessa. Läs mer på vår sida om vår skräddarsydda service för att se hur du ska gå tillväga.

Du kan även maila oss med följande information om den ring som du är intresserad av tillsammans med en bild på den design som du är ute efter; bredd, djup, profil, storlek, metall, diamanter, graveringar etc.

 

Diamantfrågor

- Är era diamanter certifierade?

Vi certifierar alla solitärringar som har en diamant på eller över 0.25 carat, detta gäller även mittenstenen på en trestensring. Vi kan även skicka med ett certifikat på en mindre diamant om du ber oss om det vid beställningstillfället, men detta kostar extra. Priset ligger just nu på 700 SEK (inkl moms). Sidostenar på våra trestensringar får normalt sett inte med ett certifikat automatiskt, detta gäller även diamantörhängen. De certifikat vi använder oss av är bland annat GIA och IGI. Läs mer om att köpa diamant.

- Hur vet man att alla era diamanter är etiskt korrekta?

Alla våra diamanter köps från samma leverantörer med samma uppsättning regler för att köpa stenar, dvs enligt EUs direktiv och i enighet med Kimberleyprocessen. Vi har skriftliga bevis från alla våra leverantörer på att de håller sig till Kimberlyprocessens regler vilket är en garanti på att våra diamanter är konfliktfria. Klicka här för att läsa mer om våra diamanter.

- Om jag vill ha en sten som är mellan de storlekarna (carat) som finns att välja på produktsidan, går det då?

Stenen på den ring du har tittat på måste hålla sig till de olika storlekar som finns att välja på sidan. Detta är för att stenen ska passa perfekt med infattningen på skenan. Vi rekommenderar att gå upp i kvalitet och färg på stenen om man ligger mellan två storlekar (speciellt om det är lite större stenar). Vår erfarenhet är att det är bättre att välja en något mindre sten med bättre kvalitet. Då blir man oftast väldigt nöjd ändå!

 

Priser och Betalning

- Hur betalar jag för min order på KODEGA.se?

Betalning på KODEGA.se kan ske på tre sätt: - Kortbetalning (Visakort, Mastercard), - Överförning via PlusGiro, - PayPal. Vi har ingen möjlighet att börja producera en order innan en fullständig betalning skett om inget annat har bestämts mellan kundtjänst och kund.

- Min betalning har inte godtagits. Vad bör jag göra?

Ibland accepteras inte en betalning på grund av att t.ex. den adress som du angivit som hemadress inte matchar den adressen som ditt kort är registrerat till eller att du inte har genomfört 3D-kontrollen. Ibland kan det även vara banken som sätter stopp för betalningen på grund av att det kan vara en dyrare betalning eller på grund av att vi säljer smycken och de vill undvika att du blir lurad. Du kan kontakta din bank för att bekräfta att det är du som betalar med kortet så lyfter dom spärren så att vi kan godkänna betalningen. Om detta inte är problemet, kontakta då vår kundtjänst så försöker vi hjälpa till att identifiera och lösa problemet.

- Kan ni garantera att priset är billigare på er sida än hos någon annan?

Vi kan inte garantera att vi är de billigaste på marknaden eftersom vi säljer kvalitetsprodukter med en personlig service men vi håller så låga priser vi bara kan och ligger alltid lägre än butikspriser. Om du letar och hittar samma produkt billigare någon annanstans, ring oss! Vi är oftast villiga att matcha priset, så länge varan är exakt densamma.

- Priset har förändrats på en produkt sedan förra gången vi var inne på er sida, hur kan det komma sig?

Handeln av diamanter och ädelmetaller sker internationellt i USA-dollar och omvandlas sedan till nationell valuta, dvs svenska kronor. Därför är våra produkter föremål för dagliga svängningar. Vi strävar naturligtvis efter att upprätthålla stabila priser men det kan ske förändringar på hemsidans priser, och även på vårt innehåll, när som helst. Du behöver dock inte betala ett högre pris för en vara efter att du har gjort din beställning även om varan höjts i pris på vår sida.

- Hur mycket ska vi spendera på en förlovningsring/vigselring?

Internationellt och traditionellt brukar man säga ca. en månadslön för en förlovningsring med sten, men det är helt upp till dig. Hur mycket du vill spendera på vigselringar är helt upp till dig, din partner och din budget. Metallen du väljer för en förlovningsring avgör oftast metallen på din vigselring - de bör vara samma, så att de slits jämnt mot varandra. Vi strävar efter att ge dig högsta kvalitet till rimliga priser så vi hoppas att du kan få mer för dina pengar, genom våra tjänster, jämförelsevis med andra hemsidor och/eller butiker.

- Vi kommer spendera en massa pengar och jag är orolig för att vi kanske inte gillar ringen/ringarna när vi får dem - vad kan vi göra om vi inte gillar dem?

Vi har en ångersrätt och returpolicy, som innebär att du kan lämna tillbaka ringen och få pengarna tillbaka eller göra ett byte inom 30 dagar från den dagen vi skickat ut varan till dig. Detta gäller alla varor ur vårt standardsortiment och skräddarsydda/graverade varor undgår från detta.

 

Leveransinformation

- Hur lång är leveranstiden på den produkt jag är intresserad av?

Denna information finns här på sidan med produktbeskrivningen (beräknat utskickningsdatum) och ska vara runt det datum som står angivet dagen då din beställning sker. Det kan dock variera något beroende på var i Sverige du bor och när din betalning gått igenom dvs beroende på vilket sätt du väljer att betala din beställning. Var uppmärksam på att betalning via plusgiro kan lägga till 3-5 dagar på leveranstiden. Kontakta vår kundtjänst om du är orolig och behöver din vara före ett visst datum.

- Vad händer om min ring försvinner vid leveransen, antingen när vi skickar tillbaka den till er eller när ni skickar den till oss?

Du måste skicka alla smycken via TNT (kontakta då vår kundtjänst först) eller som "rekommenderat brev med utökat ansvar" som måste anges specifikt när du lämnar in paketet på ditt postkontor. Detta innebär att paketet skickas försäkrat. Vi gör samma sak när vi skickar smycken och, i händelse av en förlust, kan då krav ställas mot TNT eller posten. Det är viktigt att behålla det nummer som posten eller TNT använder sig av för att kunna spåra ett paket. Läs mer under leveransinformation.

- Är rädd att min överraskning kan bli förstörd om min partner ser paketet från er, vad kan jag göra?

Vi sätter aldrig vårt namn på leveranspaketen eftersom vi inte vill att onödig uppmärksamhet ska dras till innehållet, istället skickas ringen/-arna i en TNT-förpackning med enbart en leveranssedel på utsidan. Om du vill undvika risken att din partner ser paketet och ställer frågor så kan vi skicka beställningen till en arbetsplats eller till en bekants adress (detta gäller inte beställningar som betalats med AmEx-kort). 

Alla objekt skickas fullt försäkrade och kräver underskrift vid leverans så det är viktigt att någon finns på plats och kan ta emot paketet. Du kommer att få ett email från TNT och oss som bekräftar att beställningen är på väg och det tar oftast 1-3 arbetsdagar för leveransen.

 

Allmänna Frågor

- Varför är era priser så låga?

Vi tillverkar majoriteten av våra ringar direkt på beställning och har inte ett fullt lager tillgängligt där vi kan plocka ringar från hyllan, eftersom alla varor kommer in efterhand så behöver vi inte betala några extra lagerkostnader. Vi har dessutom ingen butik vilket gör att vi kan undgå extra hyror för lokal och extra säkerhet. I slutändan tycker vi att det är rättvist för dig som kund att inte behöva betala mycket mer än vad varan egentligen är värd!

- Kan ni garantera att kvaliteten på era ringar har samma standard som andra juvelerare?

Alla våra ringar kontrollstämplas och alla våra ädelstensringar skickas med ett diamantcertifikat (automatiskt vid 0.25ct och uppåt annars vid specifikt önskemål). Kontrollstämpel och certifikat är två helt oberoende former av konsumentskydd och en internationell kvalitetsgaranti för dig som kund. Är du intresserad av att läsa mer om kontrollstämplar? Klicka här!

- Jag har ingen aning om vad min flickvän gillar. Kan ni ge mig några tips om hur man tar reda på det?

Se vilka ringar och smycken hon vanligtvis bär - är det nätta smycken eller av större modell? Vilken typ av form har de? Vilken typ och färg på metallen är det hon bär normalt (dvs gult guld eller vit metall etc). Du kan alltid fråga en nära men pålitlig vän till henne som hjälper dig att välja eller för att få inspiration.

Var inte orolig om hon inte brukar bära ringar - du kan alltid ta reda på vad hennes favoritörhängen eller halsband är och välja något som passar med dessa. Det finns många sätt att i hemlighet ta reda på hennes ring storlek. Mäta i sömnen kanske inte alltid är det bästa, utan vi tänker på att du kan t ex själv prova någon utav hennes ringar och se på vilket finger, eller var på fingret, som den passar. Beställ sedan en ringmätare från oss och mät omkretsen. Vill du mäta en ring som hon brukar ha på det ”rätta” fingret kan du mäta diametern eller omkretsen men kom ihåg att det inte är i mitten på ringen utan på en utav ringens kanter du då mäter. Eller så kan ni gå ut och shoppa tillsammans, och du kan lägga märke till vad hon pekar ut. Om du fortfarande känner dig osäker kan du vänta tills du har frågat/friat och ni kan välja ringen/ringarna tillsammans. Vissa personer använder våra prova-på-ringar som förlovningsringar när man ”ställer frågan” (men naturligtvis behöver vi dessa tillbaka).

- I vilken ordning sitter förlovningsringen och vigselringen på fingret? Hur ska en trolovningsring se ut enligt traditionen?

Traditionellt sitter den släta ringen först på fingret och sedan sitter ringen med sten utanpå den. I Sverige bärs ringarna traditionellt på den vänstra handens ringfinger. Hur en förlovningsring och hur en vigselring ska se ut finns det inga direkta regler kring. Det är upp till var och en att följa sitt tycke och smak och modet kring trolovningsringar ändras hela tiden. Förut var vigselringar och förlovningsringar i huvudsak i gul färg och guld. Idag ser man mer personligt utformade ringar och materialen kan variera. Metallerna som är vanligast idag är vitt guld, platina, titan, silver och lite mer ovanliga ”vita” metaller som palladium. På KODEGA.se har vi även de populära metallerna volfram (tungsten), zirkonium och stål men självklart också det klassiska valet av gult och rött guld.

En förlovningsring är i Sverige enligt traditionen oftast en slät ring men i andra länder är det ofta förlovningsringen som är mest utsmyckad (med exempelvis sten) och med en ökad globalisering har sådana seder börjat bli trendiga också i vårt land. I Sverige finns dock fortfarande traditionen att både mannen och kvinnan bär förlovningsringar. På insidan av vigselringen och/eller förlovningsringen är det vanligt med ett ingraverat datum och exempelvis bådas namn eller namnet på den person man förlovat/gifter sig med.

- Jag brukar inte bära smycken och vet därför inte vad som passar mig? Dessutom är jag orolig för att det kommer irritera mig när jag bär den, vad ska jag göra?

Detta är ett bekymmer för många människor, särskilt män och det finns några saker du kan överväga. Du kan försöka välja lite plattare stilar av ringar som inte trycker in mot de andra fingrarna, t.ex. vår "dubbel komfort" profil som ursprungligen utformades med män i åtanke men har visat sig vara populär bland damerna också. Ett smalare alternativ av ring kan också vara en fördel eftersom det då blir en mindre vikt, dvs något lättare på ditt finger. Ett tips är att utnyttja vår prova-på-service för att prova på olika profiler och dimensioner av ringarna för att hitta den perfekta komforten, klicka här för att läsa mer om denna möjlighet.

- Vad är skillnaden i kvalitet på stenar, diamanter, metaller och hantverk på era produkter jämfört med till exempelvis en butik som Tiffany's?

Tiffany Co är en förstklassig butik med samma metallkvalitet som vi har. Vi tillhör precis som lokala guldsmeder och andra butiker en internationell enhetlig standard som innebär kontrollstämpling och certifiering. Dessutom har alla våra solitärringar certifierade diamanter och du väljer själv diamantens carat och kvalité vid din order, direkt online. Våra diamantsättare sätter endast stenar som tillhör de bästa av Londons och USA:s butiker. Men vi betalar ju inte ”West End”-hyror och därav betalar du inte heller ”West End”-priser!

- Vilka är fördelarna med att göra sitt köp online på KODEGA.se?

Vi har spenderat de senaste 14 åren med att bygga upp vårt sortiment och har satsat på varietet så att vem som helst kan komma till oss och hitta sin drömring direkt! Med över 100 års gemenskap erfarenhet av denna bransch och tillsammans med en verkstad som har jobbat för kungliga familjer världen över så kan vi erbjuda dig en väldigt personlig och profissionell service med produkter utav bästa kvalitet. 

- Vi skulle vilja se ringarna innan vi köper dem, är detta möjligt?

Tyvärr har vi inga produkter för visning i Sverige. Vi har ingen butik utan vi finns endast representerade som internetbaserat företag (därav våra lägre priser än butiker har). Om ni är intresserade av att prova ringar före köp så har vi vår prova-på-service för de släta ringmodellerna och för de flesta solitärringarna. Detta är ett bra sätt för er som vill prova storlek, profil och bredd. Gränsen ligger på max 10st provringar per kund och per utskick. Läs mer om den lilla kostnad vi tar ut och annan information under prova-på-service.

- Vilka specialerbjudanden erbjuder ni?

På grund av vår garanti och ångerrätt, på våra standardprodukter, har vi alltid ett litet antal nya ringar och smycken hos oss för snabb leverans. Dessa lägger vi upp på vår sida under erbjudanden (20% ytterligare avdrag).

Klicka här för att komma till våra specialerbjudanden.

 

Hemsidan

- Det verkar finnas ett fel på er hemsida. Vad ska jag göra?

Ring våran kundtjänst på 08-21 63 15 eller maila oss genom vårt e-post/kontaktformulär för att kontakta och så kommer vi att titta på hur vi kan lösa problemet snarast.

 

Sammanfattning:

- Erfarenhet: Företagets huvudkontor har funnits i England sedan maj 2000 och har 30 års erfarenhet som juvelerare med ett oerhört stort sortiment framförallt av vigselringar och förlovningsringar. Vi är stolta över att öppna den svenska webbutiken och tar nu emot era beställningar. Vid frågor ring oss eller e-posta på [email protected]. Vi hoppas att ni har överseende med att viss översättning är under pågående.

- Brett sortiment: Nästan alla våra ringmodeller kan göras i platina, vitguld, rödguld, sterlingsilver, palladium och titan med ditt eget val av diamant exempelvis brilliant-, princess-, dropp-, oval-, emerald- och baguetteslipning.

- Etik och kvalité: Vi garanterar genom egen kunskap och skrivna garantier att alla våra diamanter är konfliktfria enligt EUs direktiv och i enighet med Kimberleyprocessen.

- Spännande design på vigsel- och förlovningsringar: Vi har släta ringar, ringar med diamanter på rad, ringar med dekorativa konturer, flerfärgade ringar, keltiska och runskrifts ringar, matchande ringar och formade ringar för bästa passform till en ädelstensring.

- Bländande vackra diamant- och ädelstensringar: Vårt sortiment inkluderar solitärringar, trestensringar, ädelstensringar med färgade stenar, fem- och sjustensringar, evighetsringar och alliansringar.

- Personlig service: Du kan välja mellan olika poleringar och valfri ingravering. Du kan även skräddarsy din ring efter eget önskemål, läs mer under skräddarsydd service.

- Nöjda kunder: Vår prova-på-service ger dig möjlighet att prova olika ringmodeller. Är du osäker på din fingerstorlek beställer du ett gratis ringmått.

- Tidsoptimist: Utnyttja då vår expresservice för snabbare tillverkning och leverans. Vi har ångerrätt och returpolicy på alla våra produkter som inte har skadats efter leveransen eller tillverkats av egen design.

... allt ovan erbjuder vi till ett mycket förmånligare pris än du hittar i butik.

© 1999-2024 Kodega™