Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Ändring av ringstorlek – för den perfekta passformen

En av de vanligaste frågor vi får av kunder som mottagit sin ring är om det går att ändra ringstorleken och om detta på något sätt skulle skada ringen. När vi ändrar en rings storlek klipper vi inte itu den utan trycker ihop den eller drar ut den. På så sätt går aldrig någon metall förlorad. Diamantprydda ringa kan inte ändras på detta sätt då det skulle skada steninfattningarna. I dessa fall klipps ringen upp för att ta bort eller lägga till mer metall.

Verktyg för ändring av ringstorlek
Klicka för att
se mer om storleksförändringar

Ringstorleksverktyget spänns fast i bänken. Det är samma verktyg som används för att göra en ring större eller mindre.

Den övre delen är för uttöjning och är koniskt formad. Ringen placeras på konen och faller ner och stannar på den markering som anger dess storlek. När sen smeden drar i hävstången expanderar konen och i sin tur ringen. När hävstången sen släpps faller ringen åter ner en bit på konen och stannar på dess nya storlek. För att underlätta denna process värms ringen först upp.

Den undre delen består av ett flertal grunda runda hål som smalnar av nertill mot bottnen. Ringen placeras i det hål där det nätt och jämnt ryms så att det sticker upp lite över kanten. När sen smeden drar i hävstången trycks ringen samman så hårt att det precis ryms i hålformen. Storleken har nu minskats.

 
I vissa fall måste ringen klippas upp för att kunna lägga till mer metall och göra den större
« föregående | nästa »

Den slutliga ringen poleras noga så att den får sin ursprungliga perfekta form och ytpolering.

© 1999-2024 Kodega™