Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

The Buyer's Guide Step 2

Diamanter är det hårdaste materialet som känns till. Att veta lite mer om diamanter och dess terminologi är viktigt när du ska köpa ett diamantsmycke, oberoende på om diamanten är satt i en förlovningsring, dom del av en vigselring eller som höjdpunkten i en accessoar.

Det finns fyra saker som du måste fundera över när du väljer diamant, och tillsammans påverkar de diamantens totala pris. Slipning (Cut), Färg (Colour), Klarhet (Clarity) och Carat heter de olika faktorer som diamanter graderas efter beroende på vilken kvalitet och egenskaper de har. Vi kommer att titta lite närmare på vardera egenskap i en förenklad samt förkortad version för att ge dig en förståelse om vad som finns tillgängligt.

1. Form och Slipning (Cut)

Även om de flesta juvelerare hänvisar till stenar som briljanter eller princesslipade diamanter så ska inte slipningen förväxlas med diamantens form. Formen hänvisar till diamantens generella utseende (se bilder nedan), medan slipningen hänvisar till diamantens kvalitet. Slipningen är vad som räknas med i diamantens slutliga pris.

Vi har diamanter tillgängliga i flera olika former för att ge dig bästa möjliga utbud, och även om en ring inte har den formen som du vill ha så kan det hända att det går att ordna på ett annat sätt! Våra allra mest populära slipningar visas i den första bilden.

Briljant: Runt slipade stenar och detta är den mest populära slipningen i världen. Detta är en perfekt slipning om du söker efter en välbalanserad diamant i förhållande till slipning, färg och klarhet.

Princess: En fyrkantig slipning som är näst mest populär efter briljanten. Färg är viktigt att tänka på om du väljer en princesslipad diamant då en sämre färg kommer att synas i hörnen.

Emerald/Baguett: Rektangulärt slipad diamant med lätt formade hörn. Eftersom denna diamanten har en stor övre platå så rekommenderar vi att en bättre klarhet väljs för att minska antalet inneslutningar som diamanten har.

Briljant-, Princess-, Emeraldslipning

Vi har även en hel del olika fancy-slipade diamanter tillgängliga. Med fancy så menas de mer ovanliga slipningarna och dessa är väldigt unika diamanter jämfört med briljant- och princesslipade diamanter. Emeraldslipningen ingår i denna kategori men är mer populär än de andra slipningarna.

Oval: Påminner väldigt mycket om en briljant fast med en oval form. I en solitärring så ser den väldigt smal och slank ut och större än vad den egentligen är.

Triangulär/Trilliant: En trekantigt slipad diamant som ger ett väldigt modernt och unikt utseende till ditt smycke för den som vill stå ut. 

Marquise/Navette: Formen på en marquiseslipad diamant gör att diamanten ser större ut än andra diamanter i jämförelse av carat. 

Vi erbjuder även flander-, hjärt-, samt droppslipade diamanter och om du vore intresserad av en slipning som vi inte har tillgänglig på hemsidan så kan vi säkert använda oss av en sådan som du är intresserad av.  

Oval-, Triangulär-, Marquiseslipning

Det är viktigt att förstå hur diamantens slipning påverkar kvaliteten. Bilden nedan hjälper till att förklara följande: idealisk, bra slipning, för grund samt för djup. För att kunna maximera mängden av ljus så finns det matematiska riktlinjer att följa för vinklar och längd som diamantern ska slipas efter. Om dessa inte följs så kommer ljuset att reflekteras och brytas på fel ställen inom diamanten, vilket för att slipningens gradering sänks.

Slipning är en oerhört viktig faktor att ta hänsyn till när du köper någon sorts av diamantsmycke, men det kan vara förvirrande. Det finns ett graderingssystem som kan hjälpa till att klargöra allt och det lyder som följer:

Ideal - maximerar briljansen och skapar en hel del "eld" i diamanten.

Mycket god - utomordentlig briljans, oftast lika med "Ideal" men lite billigare. Ca. 15% av alla diamanter har denna kvalitén.

God - mestadelen av ljuset som reflekteras med perfekta proportioner, ofta för att få en större storlek. Vissa parametrar kan överlappa med idealisk- och premiumgradering. Ca. 25% av alla diamanter har denna kvalitén.

Medelgod - mycket av det ljus som reflekteras offras i föredragna områden för att diamanten ska kunna vara så stor som möjligt. Ca. 35% av alla diamanter har denna kvalitén.

Dålig - en liten del av ljuset reflekteras för att diamanten ska kunna ha så hög carat som möjligt. Rekommenderas ej.

Diamantslipningar

2. Färg (Colour)

När man pratar om diamantens färg så hänvisar man till närvarandet eller frånvarandet av färg i en vit diamant. Till exempel en färglös diamant är som ett rent fönster i ett hus. Ju renare fönstret är desto mer ljus kan komma igenom. I en diamant resulterar detta i briljans och "glöd".

Precis som med slipningen av en diamant så finns det även en graderingsskala för diamantens färg. Den går från D till Z med D som den mest perfekta (och dyraste) färgen och Z den raka motsatsen. Vi ser alltid till att sätta en diamant med minst färg H om inget annat har bestämts eller om något annat har beställts för en enstensring. Den sämsta färgen som vi erbjuder är I.

Diamantfärger - Gradering

3. Klarhet (Clarity)

Diamantens klarhet hänvisar till hur många fläckar (på diamantens yta) och inklusioner (fläckar inuti diamanten) som finns i varje diamant. Eftersom diamanten inte är tillverkad utan formad av naturliga händelset så är det inte förvånande att nästan alla diamanter har någon form av fläckar.

I det följande graderingssystem så är alla inklusioner och fläckar bara hänvisade till inklusioner.

F: Flawless: Inga interna eller externa inklusioner (oerhört sällsynt).

IF: Internally Flawless: Inga interna inklusioner men några ytliga inklusioner.

VVS1-VVS2: Very Very Slightly Included (två grader): Små inklusioner som är väldigt svåra att upptäcka under 10x förstorning.

VS1-VS2: Very Slightly Included (två grader): Små inklusioner som enbart kan ses med svårhet under 10x förstorning.

SI1-SI2: Slightly Included (två grader): Små inklusioner som lätt kan upptäckas under 10 x förstorning.

I1-I2-I3: Included (tre grader): Inklusioner synliga under 10x förstorning. Även synliga för det mänskliga ögat. Det är inte rekommenderat att köpa en diamant med denna grad av klarhet.

När du köper ett diamantsmycke så tänk på att klarheten påverkar diamantens värde och inte bara på hur den ser ut för människan.

Diamantgradering - Klarhet

4. Carat

Termen carat är en viktenhet och det är den internationella viktenheten för att väga diamanter. En carat är lika mycket som 0.2g eller 200 milligram. Carat förväxlas ofta med Karat som är viktenheten för guld.

När du bestämmer dig för vilken storlek som diamanten ska ha så kom ihåg att storleken anger inte alltid kvaliteten. Större stenar måste ofta offra en perfekt slipning vilket resulterar i mindre reflektion och brytning av ljuset inom diamanten. Dock så är även en stor diamant på ett finger mycket imponerande på egen hand.

© 1999-2024 Kodega™