Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Zirkonium

Kemiskt tecken: Zr

Atomnummer: 40

exempel på en zirkoniumringZirkoniumsmycken: Zirkonium kategoriseras ofta tillsammans med titan och volfram när det kommer till smyckesanvändning då alla tre är mycket hårda, slitstarka och relativt billiga jämfört med andra metaller. Zirkonium är däremot jämfört med titan smidigare och mer formbart, vilket gör det lättare att arbeta med och därför finns i fler utföranden.

Zirkonium är inte en i naturen förekommande metall dvs den finns inte i jorden i den form vi ser den i. Zirkonium framställs av andra mineraler, vanligtvis genom rening av zircon med klor. Detta är en relativt billig process vilket också är en av anledningarna att zirkonium används i stor utsträckning. Historiskt sett var zirkoniumets första praktiska användningsområde som den första kamerablixten som inte avgav rök. Då zirkonium brinner avger det ett starkt vitt ljus, lika ljust som magnesium, och används därför även till fyrverkerier.

Zirkonium är perfekt till vigselringar eftersom det är slitstarkt och har ett starkt motstånd mot korrosion - det används även bl.a. till kärl inom många kemiska industrier då kemikalier behöver förvaras eller transporteras. Det är så motståndskraftigt och kemiskt stabilt att det även används för att bygga kärnreaktorer. Zirkonium är giftfritt - så giftfritt att det ofta används i fyllningar och andra tandvårdsområden. Det är en mycket bra metall för personer med allergier eller känslig hud.

zirkonium i sin ursprungliga formSvart zirkonium: Zirkonium är i sin ursprungliga form naturligt grå-vit, men svart zirkonium har blivit väldigt populärt i smyckesbranschen just nu. Svart zirkonium uppnås genom en oxideringsprocess där zirkoniumet hettas upp i flera timmar vilket gör att det reagerar med syret i luften och en hård, svart ytbeläggning skapas, så kallad zirkoniumoxid. Denna svarta yta poleras sedan till hög glans eller kan göras till en matt finish. Med polerad ytfinish blir zirkoniumet som svartast medan det med satinmatt yta får en mer mörkgrå/grafitgrå färg. Oavsett slutfinish blir svart zirkonium mycket motståndskraftigt mot korrosion och repor.

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

 

 

© 1999-2024 Kodega™