Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Gult Guld

Kemiskt tecken: Au

Atomnummer:79

exempel på en keltisk guldringVarför välja en ring i guld? Alla vet vi hur värdefullt guld är. Guldets egenskaper gör det idealiskt för smycken och oersättligt i industrier såsom videoteknologi, laser, medicin och rymdfarkoster. Guld är oersättligt i många områden tack vare dess otroliga smidighet och formbarhet. Metallen kan lätt formas och då det är motståndskraftigt mot kemiska förändringar missfärgas och oxideras det inte lika lätt som andra metaller gör. Guld liksom silver har i alla tider använts som utsmyckning i många olika kulturer. Vill du ha en traditionell vigselring som är tålig mot missfärgning och oxidering så är guld valet för dig.

Guldets historia: Det vetenskapliga namnet på guld är aurum och dess kemiska symbol är Au och kommer ifrån aurora som betyder skymning. De äldsta tecknen på att guld användes för utsmyckning har hittats i Östeuropa så långt bak i tiden som 4000 år f.Kr. Omkring år 1500 f.Kr. började de gamla egyptierna handla med guld. Tusen år senare började man använda guld i mynttillvekning i Kina. Sedan dess har guld gett upphov till många historiska händelser och upptäckten av nya guldfyndigheter i Nordamerika orsakade ett flertal ökända guldrusher under 1800-talet. Detta påskyndade i sin tur koloniseringen av amerikanska västern. 1927 upptäckte franska vetenskapsmän att guld kan användas vid rehabilitering av inflammation i lederna.

Vad finns i våra guldringar? Rent guld i sig är för mjukt för användning i smycken då det inte står emot de slitningar som vanlig vardagsanvändning orsakar. För att göra legeringen starkare blandas guld ut med andra metaller såsom t ex koppar, zink, silver och kobolt . När man blandar guld med andra metaller blir slutresultatet att legeringen får en annan färg - vitt och rött guld (vitguld och rödguld) uppskattas nu för dess egen skull. Länkar till vitt och rött guld finns i metallmenyn till höger.

guldringar 9,14,18,22karat

Karat: Antalet karat anger mängden guld i en legering och säger på så sätt något om dess kvalitet. Kodega säljer ringar i 14, 18 och 22 karat. 22 karats guld brukar likställas med rent guld - det är extremt sällsynt att smycken tillverkas i högre karat än så då det är väldigt opraktiskt och näst intill omöjligt att använda. En ring i 22 karats guld innehåller ju endast en liten del andra metaller vilket gör att den kan kännas något mjukare än de övriga karatantalen. Vill du ha en värdefull ring med en hög halt guld i legeringen då är 22 karat ett bra val. Vill du ha den vackra färgen och statusen som en 22 karats ring har men som har längre livslängd då är 18 karats den gyllene medelvägen. En 18 karats ring kommer också att slitas men under en längre tid. En 14 karats guldring håller även den längre men då är det alltså mindre "rent guld" i ringen.

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

 

© 1999-2024 Kodega™