Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Vitt Guld

Kemiskt tecken (guld): Au

Atomnummer (guld): 79

Varför välja en vigselring i vitguld? Vitguld är en av våra bästsäljare, speciellt diamantringar i vitguld. Den vackra vita färgen anses ge bättre bakgrund för diamanter än gult guld. Vitguld kom att användas till smycken först under 1920-talet och påminner mycket om det mer sällsynta och populära platina.

exempel på en vitguldsring med en diamantVad är viktigt att veta om ringar i vitguld? Eftersom guld är gult blandar man i andra metaller i legeringen såsom palladium, platina och silver. Dessa andra metaller är ett måste för att få den vita färgen. Därefter pläteras ringen med rodium. Ju mer guld legeringen innehåller desto gulare blir vitguldet, vilket innebär att 18 karat vitguld skulle vara gulare än en ring med 9 karat vitguld. Detta är ett utav skälen till att vitguldsringar pläteras med rodium - för att få fram den vackra vita färgen. Rodium hjälper också till att skydda ringen. Om exempelvis silver ingår i legeringen så oxideras och missfärgas ringen av syret i luften medan rodium inte påverkas av detta. Vill du veta mer om rodiumplätering hör av er till vår kundtjänst.

Vad innehåller vitguld? Kodegas 18 karat vitguld består av 75% guld. Resten är palladium och en liten del silver. De exakta proportionerna varierar lite beroende på leverantör. Om du skulle beställa en ring med 9 karat vitguld så innehåller den 37,5% guld. Resten är en legering bestående av mestadels silver och ibland en liten del nickel. Nickel i smycken kan orsaka allergiska reaktioner men när det gäller vitguld så hjälper rodiumpläteringen till att minska risken för detta. Andelen nickel är väldigt låg och alla våra smycken som innehåller nickel har genomgått nickeltester.

vitguldsringar i 9, 14 och 18 karat

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

 

© 1999-2023 Kodega™