Kemiskt tecken: Ti
Atomnummer: 22
Titansmycken: Vigselringar i titan blir alltmer populära då de är väldigt hårda och slitstarka och står emot missfärgningar. Det finns gott om titan i världen vilket håller priserna nere, men det är en svår metall att jobba med. Man har nyligen utvecklat ett nytt sätt att rena metallen tillräckligt för att användas till smycken, men eftersom metallen är så svårarbetad och hård kan vi på KODEGA.se inte ändra storleken på titanringar. Därför är det viktigt att du är säker på din ringstorlek när du köper en ring i titan. Är du det minsta osäker kan du alltid utnyttja vår prova-på-service innan du bestämmer dig. Titan är helt giftfritt och används bl.a. i medicinska implantat då det inte stöts bort av kroppen. Därför är en ring i titan ett utmärkt val om du är allergiker eller har känslig hy. Titan är även motståndskraftigt mot påverkan från saltvatten och klor och därför också ett bra val om du vill kunna simma med ditt smycke på.
Titans historia: Den brittiske geologen William Gregor upptäckte en ny metall i England 1791, han kallade den manaccanite. Ungefär vid samma tidpunkt upptäckte den tyske kemiskten Martin Heinrich Klaproth samma metall men kallade den titan efter titanerna i den grekiska mytologin. Gregor fick äran för upptäckten men Klaproths namn blev det allmänt vedertagna.
Titan återfinns oftast levande i naturen såväl som i vatten, mark och vulkaniska stenar. Man har även funnit titan i meteoriter och månstenar samt i solen. Titan används i många industrier såsom biltillverkning, mobiltelefoner, vapen, medicin, flyg och självklart smycken. Dess största fördel är dess styrka – titan är lika starkt som stål men mycket lättare och står emot korrosion. Dock bör noteras att ingen metall är helt resistent mot märken i ett utförande som ring. Läs mer om eventuella repor under "missfärgning och naturligt åldrande av metaller" under relaterade länkar.
OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".