Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Rostfritt Stål

Detta är en populär metall för förlovnings- och vigselringar eller moderingar eftersom det är prisvänligt och lätt för juvelerare att arbeta med. Andra sorters stål är inte lika tålbara, eller är för hårda att arbeta med.

Rostfritt stål är ett samlingsnamn på en grupp av ungefär 150 olika graderingar av stål, som först användes för bestick men nu allmänt används för stål i många branscher. Den populäraste graderingen är 316L; flera olika stålgraderingar kan bekännas som rostfritt, men metallen måste bestå av minst 10.5% krom - oftast 13%. Kromet är vad som skiljer metallen från kolstål och är vad som skyddar mot korrosion. Rostfritt stål är därmed relativt resistent mot korrosion i den önskade omgivningen eller tillämpling. Kromet skapar ett osynlig oxiderat lager på utsidan av ringen, vilket är för tunng för att vara synligt men det skyddar ringen mot vatten och luft. När ringen repas så lagar ytlagret sig själv snabbt. Detta fenomen kallas för passivering.

Egenskaper

Förutom att vara resistent mot korrosion och missfärgningär rostfritt stål relativt stark och tålig. Metallen är antibakterisk och orsakar osannolikt allergiska reaktioner, även om de flesta graderingar av stål inte är allergiframkallade - dock kan bara kirurgiskt stål få denna titel. Rostfritt stål är 100% återvinningsbart, och en vanlig stålring består av 60% återvunnit material.

Stålringar

Stål är aningen ljusare än titan och zirkonium, men har fortfarande det moderna metalliska utseende och är inte lika vitt som ädelmetaller som platina och silver.

En ring som är fläckresistent och hållbar ska inte förväxlas med fläck-säker eller ofelbar. Alla metallringar kommer att visa tecken på slitage inom veckor, månader eller år av användande och alla typer av smycken behöver din omvårdnad och uppmärksamhet för att undvika skador.

Rengöra Stålringar

Din stålring kan behållas som bäst med regulär polering med en mjuk trasa för att försäkra att damm och smuts tas bort ofta. Var försiktig och följ konturerna på ringen för att försäkra dig om att ringen inte repas i processen. Du kan även tvätta ringen i en mild tvål+vattenmix och torka ringen försiktigt med en mjuk trasa. Tandkräm är bra för att ta bort märken på ringen, så länge det inte innehåller kiseldioxid. Poleringsmedel för rostfritt stål kan även användas för smycken.

Mer information

Vänligen ta en titt på våra stålringar

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

© 1999-2024 Kodega™