Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Runskriftsingravering

Ordet "runa" har sitt ursprung i det fornnodiska språket och det betyder hemlighet eller mysterium. Deras främsta funktion var kommunikation, genom att lämna meddelanden på metall, sten eller trä, dock tror många att de även användes för religiösa eller mystiska skäl.

silverring med runskrift
Ett exempel på en ring med runskrift

Det finns flera teorier om vem som skapade runskriften, en där runskriftsalfabetet utvecklades från två källor, en magisk och en bildad.

Den bildade teorin säger att runskriften skapades runt 100-200 e. Kr. bland germanska stammar och var inspirerat av det grekiska och latinska fonetiska alfabetet. Senare bevis på att runskrifter fanns hittades över hela Europa ända upp till Danmark och Sverige. Många olika språk utvecklades med tiden.

Runskriftens alfabet - futarak (från dess första symboler - F, U, Th, A, R, K) - har precis som vårt alfabet 24 "tecken". Dessa kan användas för att skapa direkt översatta meddelanden från vilket språk som helst till runskrift.

Den magiska teorin baseras på en folktro där runorna gavs till människorna från guden Oden (nordisk mytologi), som hängde sig själv up-och-ner i Världsträdet i en självoffrande ritual.

dekorativ runskriftsring
Exempel på en dekorativ ring med runskrifter

Efter nio nätter av lidande i trädet sägs det att Oden dog och gick vidare till efterlivets rike där han fick visdom och blev pånyttfödd. Denna visdom är vad som gavs vidare till hans fold i form av runskrifter.

Idag använde vi runskrifter på ringar och andra former av smycken för att skicka vidare ett hemligt meddelande av kärlek och hängivenhet.

För att läsa mer om vår ingraveringsservice, klicka här

Observera

Ringar ingraverade med runskrift är inkluderade i vår 30-dagars garanti, men eftersom runskrifterna skräddarsyr ringarna så återbetalar vi inte ingraveringskostnaden samt att vi tar en kostnad på 280kr för att ta bort ingraveringen för att kunna använda ringen igen.

© 1999-2022 Kodega™