Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Platina

Kemiskt tecken: Pt

Atomnummer: 78

exempel på en platinaringPlatinaringar: Platina är en favorit för användning i smycken, dels eftersom materialet är så resistent mot slitage och korrosion, men även eftersom det är hyperallergent. Platina är ett grundämne och kategoriseras som en ädelmetall och tillhör gruppen platinametaller. Platina är en silvervit ädelmetall som är formbar precis som guld. När platina får en repa flyttas metallen istället för att den förloras vilket innebär att volymen metall förblir densamma. Platina som används i smycken är en legering och blandas med andra metaller för att få fram rätt egenskapar. Våra släta ringar i platina har en renhet på 95 % resterande 5 % omfattas av en annan metall som kan variera lite beroende på vilken leverantör vi använt.

Platinas historia: Ordet 'platina' kommer från spanskan och betyder "litet silver". De flesta referenser av platina finns från 1500-talet men man har också återfunnit platina i artefakter från 700fK. 1700-talets vetenskapsmän identifierade platina som potentiellt användbar, men ansåg att metallen var svår att använda på grund av dess höga smältpunkt och hårdhet. Detta förändrades på 1800-talet när teknologiska framsteg gjorde det möjligt för vetenskapsmän att använda platina i legeringar. Historiskt har platina utvunnits främst i Ryssland och Kanada men idag kommer det mesta från flodbäddar i Sydafrika. Japans stora efterfrågan på platina under 60-talet förde fram platina till förgrunden för smyckemarknaden och sedan dess har platina uppskattats för dess renhet, färg och höga anseende. På 80-talet blev platina också erkänt inom medicin, till exempel har platina använts i pacemakers.

exempel på en platinaring med en blå sten

Platina idag: I dag är platina extremet sällsynt. Det sägs att om all världens platina hälldes i en olympisk pool  skulle det bara räcka upp till en människas anklar. Som jämförelse skulle all världens guld kunna fylla 3 pooler med samma storlek. De flesta platinasmycken som säljs i Sverige är vigselringar och förlovningsringar men i exempelvis Tyskland och USA är platina ett vanligt material i olika sorters smycken men oftast i de mest exklusiva smyckena och då tillsammans med diamanter. Att platina är en väldigt användbar metall råder det ingen tvekan om (används exempelvis även i katalysatorer i bilar) och det är just denna kombination av hög efterfrågan och liten tillgång som gör att platina är en relativt dyr metall. Platina är den mest dyrbara metallen som vi säljer här på Kodega.

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

 

 

 

© 1999-2024 Kodega™