Österreich United States Deutschland Schweiz Sverige
Telefon 08 216315
Internationellt +46(0)8 216315
[email protected]

Palladium

Kemiskt tecken: Pd

Atomnummer: 46

Varför välja en exempel på en slät palladiumringring i palladium? Om du vill ha en vigselring i ädelmetall med slitstarka egenskaper men inte vill lägga lika mycket pengar som på en ring i platina, då är palladium ett bra val. Det är en ganska sällsynt metall, uppskattad för dess skimrande silvervita glans och har liknande egenskaper och utseende som platina. Palladium står emot korrosion och missfärgas inte och oxideras inte av syret i luften som det billigare alternativet silver gör. Namnet palladium betyder väktare eller att skydda och bevara så om du är vidskeplig kanske en ring i denna metall kan hjälpa dig att ge livslång lycka i ditt äktenskap. Metallen fick sitt namn från berättelsen om Athena som kom att kallas Pallas efter att hon dräpt en jätte vid berget Olympos och som sen fick en staty byggd i sin ära för att skydda staden mot anfall.

Palladiums historia: Palladium upptäcktes under 18oo-talet och har väldigt lika egenskaper som platina. Metallen ingår i gruppen platinametaller som också inkluderar rodium, iridium och rutenium. Utav dessa är det endast palladium och platina som är tillräckligt sällsynta och värdefulla för att handlas med på världens råvarumarknader. På grund av detta kan även våra priser variera något vecka för vecka.

Palladium liksom platina används flitigt inom flera industrier bl.a. inom biltillverkning, elektronik och tandvård. Mer än hälften av deexempel på en palladiumring med diamanterssa metaller används till bilkatalysatorer. I slutet av 1900-talet blev det plötsligt brist på palladium och biltillverkarna hamstrade i panik lager med palladium och priserna steg oerhört. När priset på palladium sedan sjönk igen stod biltillverkarna med stora förluster.

OBS! Vänligen notera att det finns ingen metall som är helt resistent mot märken i ett utförande som smycke. Du kan läsa mer om detta här under "Missfärgning och naturligt åldrande av metaller".

 

 

 

 

 

 

© 1999-2023 Kodega™