Missfärgning på hud eller kläder från ett smycke kan orsaka tvivel på kvaliteten av ett smycke. Kunskap om varför detta sker bör bidra till att skingra ev. rädsla och här följer några förslag på enkla lösningar. På denna sida försöker vi förklara hur dessa ”effekter” uppstår och hur de kan övervinnas.
Det finns två huvudsakliga orsaker till missfärgningar:
Metallslitage
Korrosion
All metall kan skadas genom:
Konstant ”gnuggande” mot sig själv (ex. länkar i en kedja)
Gnidning mot andra hårda ämnen (ex. talk - ett mycket hårt fint pulver som även kan finnas i kosmetika) och annan metall.
Vardagssysslor som bilkörning, städning, lyft, diskning etc.
Smycket skadas inte genom att gnida mot hud eller kläder, eftersom inget av detta är hårdare än metall, men däremot kan hud och kläder innehålla hårda partiklar från kosmetika (ansikte och kroppspulver), fyllnadsmedel i moderna textilier, talk etc som kan skada ditt smycke. Partiklar som skadas på smycket ser svarta ut. Detta kommer sig av att en liten del av den skadade metallen ger en stor mängd finfördelat damm som när det kommer i kontakt med absorberande eller lätt feta ytor kan fastna och bildar då ett svart märke.
Detta kan minskas genom:
Undanröja orsakerna - undvik hård kosmetika och talk på områden där smycken används
Att välja rhodiumplätering på din ring, eftersom detta gör ytan tåligare och ”hårdare” emot slitage
Rent guld är resistent mot de flesta kemikalier i samband med mänsklig hud. Men är sällan använt för att tillverka smycken eftersom det är för mjukt. Det legeras därför med andra element för att förbättra sin slitstyrka. Lägre karat smycken har högre tillsatser av andra ämnen men dessa legeringar är inte helt korrosionsbeständiga (som rent guld i stort sätt är) och kan då ytligt attackeras av en rad relativt milda kemikalier.
A. Ytliga förändringar
Ytlig missfärgning och/eller glanslöshet sker under ”torra förhållanden”, exempelvis vid förvaring. Det orsakas av en reaktion med svavelföreningar (silver bildar exempelvis sulfid) och kan generera en tunn brun matt film på metallens yta. Tvättas inte detta bort före smycket används igen efter förvaringen, kommer det med stor sannolikhet att missfärga huden.
Detta kan minskas genom rengöring före och efter förvaring genom exempelvis gnuggning med en mjuk trasa. Om detta inte är tillräckligt kan ett milt rengöringsmedel användas.
Även hårda metaller, som exempelvis zikonium, kan få ytliga mörka färgförändringar som oftast beror på "mötet" med annan metall i bärarens vardag. Även dessa ytliga förändringar avlägsnas bäst med en mjuk trasa och ev. milt rengöringsmedel (exempelvis silverputs).
B. Korrosion av huden
Korrosion kan också förekomma vid kontakt med svagare kemikalier i samband med fukt, dvs svett. Svett är främst vatten men innehåller även natriumklorid (salt), ammoniak, urea, fettsyror och fett. Det kan också innehålla spår av andra faktorer (särskilt svavelföreningar och andra i samband med medicinering). Dessa i huvudsak milda kemikalier kan i kombination med fukt, och en något förhöjd temperatur (kroppstemperatur), ge ytlig korrosion på alla smycken som har kontakt med huden. Du kan se ett exempel på en silverring som utsats for korrision på insidan av ringen.
Den typiskt milda syrliga karaktären av alkohol i parfymer kan också påskynda denna process. Detta kan minskas genom: